21-09-2015 13:34 | Door: Fitria Jelyta

Amerikaanse onderzoekers hebben een 3D-geprint siliconenimplantaat ontwikkeld dat kapotte zenuwbanen in het lichaam herstelt. Het implantaat is succesvol getest bij muizen.

In het onderzoek werkten wetenschappers van verschillende Amerikaanse universiteiten samen. De onderzoekers maken gebruik van 3D-beeldtechnieken om kapotte zenuwen in het lichaam te identificeren. Vervolgens hebben de wetenschappers het siliconenimplantaat met een 3D-printer geprint en in labmuizen met kapotte zenuwen aangebracht.

Uit het onderzoek blijkt dat het siliconenimplantaat zowel gevoelszenuwcellen als bewegingszenuwcellen kan repareren. Na verloop van tijd kunnen de muizen die het implantaat kregen, beter lopen.

Database

Het siliconenimplantaat geeft biochemische signaalstoffen af in het lichaam. Deze stoffen sporen het lichaam aan om zenuwcellen te repareren.

Volgens de onderzoekers zijn kapotte zenuwbanen moeilijk te herstellen, doordat het lichaam nauwelijks zelf zenuwcellen repareert. Dit kan leiden tot blijvende schade zoals een verlamming. De wetenschappers willen het siliconenimplantaat in een vervolgonderzoek op patiënten testen.

Daarnaast willen de onderzoekers een database optuigen met 3D-scans van verschillende beschadigde zenuwbanen. Dit moet het mogelijk maken om het 3D-geprinte siliconenimplantaat sneller te verkrijgen in bijvoorbeeld ziekenhuizen. 

Bron: Phys.org, Tweakers | Foto: woodleywonderworks, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)