23-09-2015 09:03 | Door: Fitria Jelyta

Japanse wetenschappers hebben ontdekt dat een veelgebruikt medicijn tegen de ziekte van Alzheimer ook botaandoeningen kan voorkomen. Dit moet leiden tot kostenbesparing in de zorg. 

Dat meldt Medicalxpress. De onderzoekers van de Saitama Medical University hebben het middel donepenzil op de beenmergcellen van labmuizen getest. Bij de muizen die het veelgebruikte medicijn tegen alzheimer kregen, nam de botmassa toe.

Het middel tast de cellen aan die de aanmaak van botten tegengaan. Naast het voorkomen van botaandoeningen, verbetert het geneesmiddel ook de cognitieve functies die bij alzheimerpatiënten achteruit gaan. Volgens de onderzoekers kan donepenzil daardoor zowel de ziekte van Alzheimer als osteoporose bestrijden. 

Kostenbesparing

Bij osteoporose verliezen de botten kalk, botbalkjes en andere mineralen, waardoor de kans op botbreuken en evenwichtsverlies toeneemt. De ziekte van Alzheimer en osteoporose komen vaak voor bij oudere patiënten. 

Door beide ziektes te behandelen met het geneesmiddel, verwachten de wetenschappers kostenbesparing in de zorg te kunnen realiseren. Daarnaast kunnen artsen een patiënt die beide ziektes heeft efficiënter behandelen. In een vervolgonderzoek moet blijken of het medicijn de kans op botbreuken bij oudere patiënten vermindert. 

Bron: Medicalxpress | Foto: Images Money, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)