23-09-2015 15:21 | Door: Fitria Jelyta

Canadese onderzoekers hebben een computeralgoritme ontwikkeld dat de reactie van borstkanker op medicatie kan voorspellen. Hiermee willen de onderzoekers de kans op genezing van borstkanker vergroten.

Wetenschappers van de Western University hebben een algoritme ontwikkeld dat de mogelijke effecten van chemotherapiemedicijnen inschat op individuele patiënten. Het algoritme doet voorspellingen van het resistentiegehalte en gevoeligheid voor de gebruikte geneesmiddelen.

Hiermee willen de onderzoekers effectieve en gepersonaliseerde behandelingen tegen borstkanker mogelijk maken. Daarnaast moet de technologie de kans op genezing vergroten.

De onderzoekers hebben het algoritme getest op veertig genen van borsttumoren. Het algoritme is verder getest op tumorweefsels van 350 borstkankerpatiënten die met één van de twee meest gebruikte chemotherapiemedicijnen zijn behandeld.

Unieke genen

Volgens de onderzoekers is de behandeling van borstkanker vaak gebaseerd op vermoedens. Elk patiënt heeft unieke genen, waardoor de ziekte bij verschillende patiënten anders reageert op geneesmiddelen. Hierdoor hebben artsen weinig inzicht in de effecten van chemotherapie op individuele patiënten.

De wetenschappers verbeteren het algoritme in een vervolgonderzoek om de voorspellingen van de reacties van borstkanker op medicijnen nauwkeuriger te maken. 

Bron: Western University, Gizmag | Foto: Zdenko Zivkovic, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)