26-09-2015 10:27 | Door: Fitria Jelyta

Amerikaanse wetenschappers hebben een methode ontwikkeld om stamcellen aan het hart te laten hechten, waardoor na een hartinfarct nieuwe hartspieren worden aangemaakt. Dit maakt het mogelijk om hartfuncties beter te herstellen.

Dat meldt Medicalxpress. Onderzoekers van de Johns Hopkins University hebben een hydrogel ontwikkeld, waardoor stamcellen beter aan het hart hechten. Deze stamcellen kunnen vervolgens uitgroeien tot nieuwe weefsels, zoals een hartspier. Hierdoor herstellen hartfuncties na een hartinfarct beter.

Om nieuwe weefsels aan te maken, injecteren artsen nu ook al stamcellen in de hartkamers. Volgens de wetenschappers binden de stamcellen zich echter onvoldoende aan het hart. Bij een hartklopping verplaatsen de cellen zich naar de longen, waar ze afsterven.

De nieuwe hydrogel is hiervoor een oplossing. De onderzoekers hebben de hydrogel ontwikkeld uit bloedeiwitten en hartmoleculen. Door de stamcellen met de gel te omhullen, blijven de cellen langer leven voor- en nadat ze zich aan de hartkamers binden.

Hartpomp

De wetenschappers hebben de combinatie van hydrogel en stamcel in de hartkamers van labmuizen geïnjecteerd. Hieruit blijkt dat 73 procent van de cellen in de hartkamers na een uur hecht. Zonder de hydrogel bleef slechts 12 procent van de cellen over.

Binnen een week stierven de stamcellen zonder hydrogel af, terwijl het aantal cellen mét hydrogel juist toenam. Verder is gebleken dat de bloedpompfunctie van het hart na de stamcel-in-hydrogel met 15 procent verbetert ten opzichte van stamcellen die zonder de gel zijn geïnjecteerd.

Bron: Medicalxpress | Foto: Leandro Ciuffo, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)