27-09-2015 09:15 | Door: Fitria Jelyta

De 17-jarige scholier Olivia Hallisey heeft een Ebola-test ontwikkeld die binnen 30 minuten vaststelt of patiënten met de ziekte besmet zijn. Hiervoor heeft de tiener een Google-prijs van $ 50.000 gewonnen.

De Ebola-test van Hallisey kan binnen 30 minuten de aanwezigheid van Ebola-antilichamen aantonen. Zo toont de test de virus aan bij patiënten die de symptomen nog niet vertonen, waardoor de kans op genezing vergroot.

Daarnaast kan Hallisey de Ebola-test goed op kamertemperatuur bewaren. Bestaande Ebola-tests moeten gekoeld bewaard worden. Volgens de scholier is dit niet altijd mogelijk in ontwikkelingsgebieden, waar weinig toegang is tot stroom. Verder geeft een conventionele Ebola-test pas na 12 uur resultaat.

Om de Ebola-test te ontwikkelen heeft de Amerikaanse tiener gekeken naar een bestaande detectiemethode van ziektes als HIV, Lyme en gele koorts. Hallisey heeft de bestaande detectiemethode onder meer aangevuld met eiwitten die in spinnenzijde voorkomen.

Wetenschapsprijs

De tiener kwam op het idee om de vernieuwde Ebola-test te ontwikkelen na de massale uitbraak van de ziekte in West-Afrika. Daarbij kwamen 11.000 mensen om het leven.

Hallisey zegt de Ebola-test voor $ 25 te kunnen produceren. Bij een massaproductie van de tests, zal de prijs per product gaan dalen. Voor haar uitvinding won de tiener de jaarlijkse wetenschapsprijs van Google.

Voor dezelfde wetenschapsprijs heeft een 15-jarige jongen uit India de finaleplaats bereikt met een duurzaam bewaarsysteem dat vaccins vervoert op de juiste temperatuur. 

Bron: Z24, CNBC | Foto: US Army Africa, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)