30-09-2015 07:45 | Door: Fitria Jelyta

Nederlandse wetenschappers bestuderen de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer met een miniatuurbrein op een chip. Dit moet bijdragen aan de vroegtijdige genezing van de ziekte.

Het 'miniatuurbrein op chip' brengt de veranderingen in de hersenen en bloedvaten van alzheimerpatiënten in kaart. Daarnaast onderscheidt de chip de stoffen die een rol spelen bij iemand die de ziekte van Alzheimer ontwikkelt. Dit moet het mogelijk maken om vroeg in het ziekteproces in te grijpen.  

Volgens de wetenschappers is het miniatuurbrein op chip een beter alternatief voor proefdiertesten, doordat proefdiermodellen tekortschieten bij onderzoek naar het gezamenlijke effect van tientallen genetische Alzheimer-varianten.

Een team van onderzoekers van het Erasmus MC en de Universiteit van Leiden (Medical Delta) werken samen met het bedrijf Mimetas om een uniek bloedhersenmodel te maken. Hiervoor zullen de wetenschappers huid- en bloedcellen van patiënten met Alzheimer herprogrammeren tot hersencellen. Deze verschillende celtypen worden vervolgens gekweekt op een chip. 

Hersencelschade

De geherprogrammeerde cellen moeten de wetenschappers meer inzicht geven in het ontstaan van de ziekte van Alzheimer en in de manier waarop het ziekteproces te stoppen is.

“Cruciaal is om vroeg in het ziekteproces in te grijpen, dus als de schade aan de hersencellen nog beperkt is”, zegt prof. dr. Cornelia van Duijn, hoogleraar Genetische Epidemiologie van het Erasmus MC. “Nu wordt met name gezocht in het bloed, maar idealiter wil je deze stoffen ook in de hersenen onderzoeken in de vroege fase van de ziekte.”

Bron: Erasmus MC, Zorgenziekenhuiskrant | Foto: Villaggio Amico, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)