30-09-2015 12:09 | Door: Fitria Jelyta

Wetenschappers van het Erasmus MC kunnen met een inwendige bestralingstechniek tumoren bestrijden. Uit onderzoek blijkt dat deze methode minstens vijf keer effectiever is dan conventionele behandelingen.

De Peptide Receptor Radionuclide Therapie (PRRT) bestaat uit kleine radioactieve peptiden die in het lichaam via een infuus worden toegediend. Deze peptiden hechten zich aan kankercellen in de alvleesklier, darmen en longen. Vervolgens vernietigen de peptiden de kankercellen door radioactieve straling. 

De wetenschappers kunnen met PRRT tumoren zeer gericht en effectief behandelen zonder daarbij gezonde weefsels aan te tasten. Eerdere onderzoeken van het Erasmus MC toonden aan dat patiënten behandeld met PRRT gemiddeld vier tot zes jaar langer leven dan patiënten die traditioneel werden behandeld.

Volledige genezing

De PRRT bestaat uit vier behandelingen in het ziekenhuis. Tussen elke behandeling zit een wachttijd van acht weken, waarin bloedcontrole plaatsvindt en nucleaire scans aangeven in hoeverre de behandeling voor de patiënt effectief is.

De onderzoekers verwachten dat de nieuwe behandeling in 2016 door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) en het Europees geneesmiddelenbureau (EMA) wordt geregistreerd. Dit moet de behandeling op korte termijn beschikbaar maken voor patiënten.

Om volledige bestrijding van tumoren mogelijk te maken, willen de onderzoekers de behandeling verder ontwikkelen. 

Bron: Erasmus MC | Foto: Nic McPhee, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)