02-10-2015 07:26 | Door: Fitria Jelyta

Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) ontwikkelen samen met zorgorganisaties een 3D-celkweekmodel om medicatie tegen kanker en tumoren te verbeteren.

De onderzoekers van het UMCG werken samen met het Nederlandse bedrijf Nano-Fiber Matrices BV en de Amerikaanse PerkinElmer aan driedimensionale kweekculturen om kankercellen te kweken.

Het 3D-celkweekmodel moet de groei van kankercellen in een lichaam nabootsen. In tegenstelling tot de huidige testmethode, waarbij de wetenschappers tweedimensionale bakjes gebruiken om cellen te kweken, moet het 3D-model de effecten van bestaande en nieuwe medicatie beter aantonen.

Daarnaast kunnen de wetenschappers met het 3D-model meer inzicht krijgen in hoe een patiënt op bepaalde geneesmiddelen tegen kanker reageert. Dit moet leiden tot gepersonaliseerde medicijnen, die de kankercellen effectiever bestrijden en de kans op genezing vergroten.

Subsidie

Voor het labonderzoek met het 3D-celkweekmodel krijgt het consortium een subsidie van € 150.000 van de provincie Groningen. De subsidie komt uit het Innovatief Actieprogramma Groningen (IAG), waarmee de provincie vernieuwende samenwerkingsprojecten als Healthy Ageing, Biobased Economy, Energie en Transsectorale Innovatie ondersteunt.

Volgens de wetenschappers kan het 3D-model de medicatie tegen tumoren in de komende vijf jaar verbeteren. Een soortgelijk labonderzoek naar de verbetering van kankermedicatie wordt in Zweden uitgevoerd. De onderzoekers van de Uppsala University werken met een labrobot die effecten van bestaande geneesmiddelen op kankercellen test. 

 

Bron: Provincie Groningen | Foto: Provincie Groningen (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)