02-10-2015 09:14 | Door: Fitria Jelyta

Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat het gebruik van bevroren slabladeren de productie van medicijnen en vaccins efficiënter maakt. 

Wetenschappers van de Universiteit of Pennsylvania School of Dental Medicine hebben een manier gevonden om medicijnen en vaccins efficiënter te produceren en eenvoudiger te conserveren.

Hiervoor injecteerden de onderzoekers slabladeren met therapeutische eiwitten, die ziektes als diabetes en stoornissen in de bloedstolling kunnen bestrijden. Vervolgens bevroren en droogden ze de slabladeren, waarna ze de bladeren tot poeder vermaalden. Van dit poeder werd vervolgens een pil geproduceerd.

De wetenschapers testten het bio-geneesmiddel op labmuizen. Hieruit bleek dat het middel stoornissen in de bloedstolling effectief bestrijdt. Naast het goedkoper produceren van medicijnen tegen hemofilie, zijn de onderzoekers erin geslaagd om met dezelfde techniek vaccins efficiënter te ontwikkelen.

Op die manier kunnen vaccins ook in pilvorm worden geproduceerd. Dit maakt bepaalde vaccins beschikbaar voor mensen in gebieden met weinig toegang tot stroom.

Geen prik

Volgens de onderzoekers kunnen de vaccins die met de nieuwe techniek zijn geproduceerd, tot twee jaar houdbaar blijven. Daarnaast maakt de techniek het mogelijk om vaccins oraal toe te dienen in plaats van via injecties in het lichaam.

De onderzoekers zeggen meer dan dertig soorten vaccins met de slabladeren te hebben gemaakt. Hiermee willen de wetenschappers verschillende medicijnen en vaccins wereldwijd beschikbaar en goedkoper maken voor patiënten. 

Bekijk hier hoe de medicijnen worden gemaakt.

Bron: MedicalXpress, Eurekalert | Foto: Horticulture GroupCreative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)