06-10-2015 12:20 | Door: Fitria Jelyta

Een Britse student heeft een handschoen ontwikkeld waarmee slechthorenden gebarentaal kunnen vertalen naar tekst en spraak. De handschoen moet de communicatie tussen doven en mensen zonder gehooraandoening verbeteren.

De student aan het Goldsmiths College van de University of London heeft het prototype van de handschoen voorzien van een chip die de tekst transformeert naar spraak. Zo wil zij de communicatie tussen mensen met gehoor- en spraakaandoeningen en mensen zonder deze aandoeningen verbeteren.

De handschoen beschikt over vijf sensoren op de vingers. Deze sensoren brengen de vingerbewegingen bij gebarentaal in kaart. De handschoen is verder voorzien van een versnellingsmotor om handbewegingen te detecteren. Vervolgens worden de handgebaren via een computerprogramma vertaald naar tekst die op een scherm verschijnt.  

De student werkt momenteel aan een nieuwe versie van de handschoen, waarmee actuele vertaling van gebarentaal via een app op smartphones en tablets beschikbaar wordt.

Daarnaast wil de student de vertaling van gebarentaal voor sprekers van verschillende talen beschikbaar maken. Zo moet de handschoen gebarentaal vertalen naar bijvoorbeeld Arabische en Franse teksten. 

Bron: Phys.org | Foto: Cecilia Jane Rucker, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)