09-10-2015 09:39 | Door: Fitria Jelyta

Deense wetenschappers hebben een computerprogramma ontwikkeld waarmee ze kanker sneller kunnen diagnosticeren. Het gaat om tumoren waarvan de precieze locatie moeilijk te bepalen is.

De onderzoekers van de Danmarks Tekniske Universitet (DTU) hebben de TumorTracer ontwikkeld op basis van genetica, een biopsieanalyse en een zelflerend algoritme. Hiermee konden de wetenschappers de precieze locatie van kanker in het lichaam met 85 procent zekerheid vaststellen.

Met de TumorTracer willen de wetenschappers de uitzaaiing van kanker sneller diagnosticeren. Op dit moment duurt een biopsieanalyse gemiddeld twee dagen, waarna de diagnose bekend is. Daarnaast lukt het ook niet altijd om te bepalen waar in het lichaam de kanker zich bevindt.

 Dit leidt ertoe dat patiënten veel diagnostische tests moeten ondergaan, voordat de artsen een genezingsbehandeling kunnen bepalen.

Daarnaast worden deze patiënten in sommige gevallen behandeld met een chemotherapiecocktail in plaats van met een meer gerichte chemo-aanpak. Deze aanpak is vaak minder effectief en zwaarder voor de patiënt.

Nauwkeurige analyse

De onderzoekers hebben de TumorTracer getest op weefsels van patiënten bij wie de precieze locatie van de kanker bekend is. Met het computerprogramma konden ze een nauwkeurige analyse maken van waar de kanker zich bevindt.

Behalve op basis van analyses van het weefsel, willen de wetenschappers de TumorTracer verder ontwikkelen om ook op basis van bloedmonsters de precieze locatie van kanker in het lichaam te vinden. Verder moet het programma een oplossing bieden om het risico op kankeruitzaaiingen te verminderen. 

Bron: DTU, Medicalxpress | Foto: Rowan Peter, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)