09-10-2015 09:22 | Door: Fitria Jelyta

Holland Water heeft een systeem ontwikkeld om legionellabacteriën in water te bestrijden met koper-zilver-ionisatie. Het duurzame systeem wordt toegepast om koeltorenwater en drinkwater te zuiveren.

Dat meldt Cobouw. Met de Bifipro Cool heeft Holland Water een duurzaam systeem ontwikkeld om waterinstallaties bacterie- en legionellavrij te houden. Dit systeem maakt gebruik van elektrisch geladen koper- en zilverdeeltjes. Zo wordt de Bifipro Cool in kleine en middelgrote koeltorens toegepast om het water schoon te houden.

Het systeem beschikt over een koper-zilverionisator die biofilms uit koeltorenwater verwijdert, waardoor de bacteriën niet meer kunnen vermenigvuldigen en legionellabesmetting wordt voorkomen. Volgens Holland Water is het systeem duurzamer dan de traditionele methode om legionellabacteriën te verwijderen, omdat het geen gebruikmaakt van chemicaliën.

Een koeltoren voert overtollige warmte uit productieprocessen en gebouwen af, door het vernevelen van water in een open constructie. De waterdamp die een koeltoren produceert, kan legionellabacteriën bevatten. Inademing van deze besmette waterdruppels is schadelijk voor de gezondheid.

Sensor

Holland Water zegt vooralsnog het enige bedrijf te zijn dat koper-zilverionisatie toepast om bacteriën in koeltorens te verwijderen. Het bedrijf past hetzelfde systeem toe om drinkwater in gebouwen te zuiveren. Zo is het Bifipro-systeem toegepast in onder meer het Radboud Universitair Medisch Centrum (Radboudumc).

Verder wil Holland Water op lange termijn een sensor ontwikkelen die het aantal legionellabacteriën in water meet. Deze sensor moet, in tegenstelling tot bestaande sensoren, ook onderscheid maken tussen dode en levende legionellabacteriën. Hiermee wil het bedrijf legionellabesmetting verder voorkomen. 

Bekijk hier hoe het Bifipro-systeem werkt.

Bron: Cobouw, Holland Water B.V. | Foto: VeeCreative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)