11-10-2015 09:14 | Door: Fitria Jelyta

Amerikaanse en Israëlische wetenschappers hebben een systeem ontwikkeld dat ziekteverwekkers snel aantoont in aarde, lucht en water. Binnen 24 uur laat het systeem zien welke schadelijke bacteriën deze bronnen bevatten.

De wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en de Ben-Gurion University (BGU) hebben naar eigen zeggen het eerste systeem ontwikkeld dat concentraties van pathogenen in verschillende bronnen als aarde, water en lucht aantoont.

Zo hebben de onderzoekers salmonellabacteriën in aardemonsters binnen 24 uur ontdekt. Traditionele methodes om aarde te testen op ziekteverwekkers doen dit binnen vier tot vijf dagen. Daarnaast hebben de wetenschappers met de methode schadelijke stoffen ontdekt in de luchtstofdeeltjes van een afvalwaterzuiveringssysteem.

Het systeem bestaat uit een combinatie van bestaande micro- en moleculair biologische testen. Volgens de onderzoekers is het systeem ook een goedkoop en efficiënt alternatief om bronnen op ziekteverwekkers te testen.

Legionella

In tegenstelling tot traditionele methodes, heeft het systeem minder monsters nodig om aan te kunnen tonen of het bacteriën bevat die schadelijk zijn voor de gezondheid.

De wetenschappers willen het systeem verder ontwikkelen om ook legionellabacteriën en ziekenhuisbacteriën te kunnen aantonen. Verder moet het systeem bacteriën aantonen die voedselvergiftiging veroorzaken. 

Bron: Phys | Foto: Natural Resources Conservation Soil Health Campaign, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)