21-02-2013 12:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Met een weddenschap wil een Chinese zakenman de ernstige watervervuiling aan de kaak stellen.  De overheid lijkt nu eindelijk een serieuze schoonmaakpoging te doen.

De tol van de economische groei in China begint zich steeds heviger te laten voelen. Kampte Beijing eerder deze maand met de ernstigste smogaanval ooit, nu klagen ontevreden burgers steeds vaker en steeds openlijker over de staat van het Chinese water. De oorzaken: kunstmest die met het regenwater wegspoelt, giflozingen en ongezuiverd rioolwater.

Een Chinese zakenman promoot zijn klaagzang wel heel rigoureus: hij daagt de directeur van de lokale milieudienst uit om voor €24.000 in een vervuilde rivier bij de stad Zheijang te springen.

Zakenman Jin Zengmin koppelt de afvallozing van de lokale schoenenfabriek in de rivier aan de ‘extreme’ aantallen kankerpatiënten in de stad. Hij verwijt, net als overal in het land, de lokale autoriteiten van falend optreden. Volgens cijfers van het Ministerie van Milieu uit 2011 is 43 procent van het water niet geschikt voor mensen om mee in aanraking te komen.

Te weinig

De directeur van de schoenenfabriek is voorlopig nog niet op de weddenschap ingegaan, maar de landelijke autoriteiten hebben inmiddels aangekondigd om in ieder geval iets te doen aan de slechte kwaliteit van het drinkwater. De komende tien jaar investeert Beijing hier zo’n $850 mrd (€644 mrd) in. Tussen 2005 en 2010 bedroeg het budget nog maar $112 mrd (€85 mrd) in totaal.

Ondanks de enorme toename van het budget voor waterverschoning, denken experts dat het bedrag te laag is. Door de bloeiende economie groeien fabrieken al jarenlang als paddenstoelen uit de grond, waardoor de vervuiling ook alsmaar toeneemt. De miljarden die de afgelopen jaren werden geïnvesteerd in het verbeteren van de waterkwaliteit, staan niet in verhouding met de toenemende industriële activiteit.

Economisch probleem

Onderzoeker Zhou Lei van de Nanjing University zegt dat er weinig wordt bereikt doordat het verkeerde urbanisatiemodel word gevolgd. “China legt nog steeds te veel druk op het lokale milieu,” aldus Lei. “Ze behandelen de aantasting van het milieu als een economisch probleem. “

Volgens Lei gebruikt China zelfs vervuiling als een bron en mogelijkheid om nieuwe rijkdom te vergaren.” Met dit laatste verwijst hij naar de lokale overheden die grote contracten sluiten met bedrijven die zich specialiseren in waterzuivering.

Inmiddels is er op het internet alweer een volgende uitdaging verschenen. Voor €36.000 wordt de directeur van de milieudienst  Cangnan, een Chinees district, uitgedaagd een verfrissende sprong in een rivier te nemen.

Bron: Trouw

Foto: Göran Höglund