13-10-2015 09:05 | Door: Fitria Jelyta

Uit onderzoek blijkt dat brandwonden beter genezen door een biologische pleister uit eigen huidcellen en biologisch afbreekbaar materiaal. Dit moet littekenvorming bij genezing van brandwonden voorkomen.

Onderzoekers van de Nederlandse Brandwonden Stichting hebben een nieuwe behandelmethode ontwikkeld, waarmee ze brandwondlittekens kunnen voorkomen of verminderden. Hiervoor maken ze gebruik van een biologische pleister. 

Voor het maken van de pleister verwijderen de onderzoekers een klein stukje gezonde huid met opperhuidcellen bij de patiënt. De cellen worden daarna geïsoleerd en gekweekt in een kweekbakje.

Huidtransplantaat

Na twaalf dagen zijn er genoeg opperhuidcellen beschikbaar om op een oppervlak van een biologisch afbreekbaar materiaal aan te brengen. Vervolgens wordt het materiaal als een soort pleister aangebracht over een huidtransplantaat heen. 

Het verwijderen van verbrand weefsel en het transplanteren van gezonde huid is een veelgebruikte en noodzakelijke behandelmethode voor patiënten met grote en diepe brandwonden. Deze methode veroorzaakt echter pijnlijke littekens in de huid van de patiënt.

De nieuwe methode vermindert de littekens en verbetert de pigmentatie ervan. Hierdoor komt het litteken meer overeen met de gezonde huid van de patiënt. Daarnaast kan bij traditionele donorhuidtransplantaties een afstotingsreactie van het lichaam ontstaan. Volgens de onderzoekers gebeurt dat bij de nieuwe biologische pleister niet.

Bron: Nederlandse Brandwonden Stichting | Foto: Nate Steiner, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)