14-10-2015 14:47 | Door: Fitria Jelyta

Een Nederlandse wetenschapper heeft een nieuwe methode ontwikkeld om te meten of chemische stoffen een allergie op de huid kunnen veroorzaken. Dit moet dierproeven geheel kunnen vervangen.

De onderzoeker maakte gebruik van een proefdiervrije methode, waarbij chemische stoffen op gekweekte menselijke huidcellen zijn getest. Hieruit blijkt dat de methode via verschillende tests met hoge zekerheid aangeeft of een stof allergische reacties op de huid veroorzaakt.

Dit maakte het mogelijk om een nauwkeurige voorspelling te maken van chemische stoffen die schadelijk zijn voor de huid. Deze huidsentisizers komen bijvoorbeeld voor in cosmetica, sieraden en productieprocessen.  

Daarnaast heeft de wetenschapper andere tests ontwikkeld die aanwijzen of een stof contactallergie opwekt. Vervolgens is de informatie van deze verschillende testen gecombineerd in het onderzoek.

Volledig proefdiervrij

Het promotieonderzoek van wetenschapper Jochem van der Veen is uitgevoerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Universiteit van Maastricht. Het onderzoek maakt deel uit van het Nederlands Toxicogenomics Centre project.

Het RIVM verwacht dat het niet lang meer zal duren voordat een proefdiervrije teststrategie voor het herkennen van huidsentisizers volledig gebruikt kan worden.

De wetenschapper wil met de nieuwe methode dierproeven geheel kunnen vervangen bij het testen van huidsentisizers. De nieuwe teststrategie meet echter nog niet hoeveel van de chemische stoffen contactallergie veroorzaakt. 

Bron: RIVM | Foto: Horia Varlan, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)