16-10-2015 07:21 | Door: Erik Verheggen

Harvard Business Review heeft zijn lijst met honderd beste CEO’s gepubliceerd. Lars Rebien Sørensen van het Deense Novo Nordisk staat bovenaan. Zijn bedrijf scoort zowel financieel als op duurzaamheid goed.

Het Amerikaanse blad Harvard Business Review (HBR) stelt elk jaar een lijst van beste bestuursvoorzitters van grote bedrijven samen. Criteria zijn de de ontwikkeling van de marktwaarde van het bedrijf, het rendement voor de aandeelhouders sinds het aantreden van de bestuursvoorzitter en een aantal duurzaamheidscriteria.

De CEO van het bedrijf dat het beste scoort op duurzaamheid heeft de top 100 niet gehaald.

Sørensen heeft zijn koppositie te danken aan een goede score op zowel financiële elementen, plaats 12, als een zesde plaats voor duurzaamheid.

Het farmaceutische bedrijf Novo Nordisk heeft transparantie hoog in het vaandel staan en werkt bijvoorbeeld met een eigen beleid voor dierproeven. De Denen werden door het Wereld Economisch Forum (WEF) in Davos al eens uitgeroepen tot duurzaamste bedrijf ter wereld.

Bezos keldert

Het is voor het eerst dat HBR ook duurzaamheid meetelt voor het opstellen van de ranglijst. Het kost Amazon-baas Jeff Bezos direct de kop. Hij zou net als vorig jaar op nummer één zijn geëindigd als het alleen zou gaan om financiële performance. Maar door de bescheiden duurzaamheidsprestaties van Amazon keldert hij naar plaats 87.

Er staan geen Nederlanders in de lijst. Ook bijvoorbeeld Paul Polman ontbreekt. De CEO van het bedrijf dat het beste scoort op duurzaamheid heeft de top 100 niet gehaald.

Bron: HBR, Z24 | foto: Novo Nordisk