19-10-2015 18:13 | Door: Fitria Jelyta

Nederlandse wetenschappers hebben een 3D-geprint tandimplantaat ontwikkeld dat ook bacteriën in de mond verwijdert. Dit moet het mogelijk maken om tandimplantaten beter te beschermen tegen schadelijke bacteriën.

Dat meldt Newscientist. De wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen ontwikkelden een antimicrobieel plastic, waarmee ze een tandimplantaat uit een 3D-printer kunnen produceren. Door het antimicrobiële materiaal, verwijdert het implantaat ook bacteriën in de mond.

De onderoeker hebben het materiaal getest op een mix van speeksel en bacteriën die tandbederf veroorzaken. Uit onderzoek blijkt dat het materiaal 99 procent van de bacteriën doodt. Volgens de wetenschappers leidt het vervangen van een door bacteriën beschadigd tandimplantaat tot hoge kosten.

Verder ontwikkelen

Met de 3D-printtechniek kunnen de wetenschappers tandheelkundige objecten maken als tandimplantaten- en beugels. De wetenschappers zeggen het materiaal van het 3D-geprinte tandimplantaat in een vervolgonderzoek verder te ontwikkelen.

Bron: Newscientist | Foto: Partha S.Sahana, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)