26-10-2015 09:54 | Door: Fitria Jelyta

Een Japanse student heeft een 3D-geprinte haarspeld ontwikkeld, waarmee patiënten met gehooraandoening geluidstrillingen ontvangen. Het moet een goedkoop alternatief zijn voor gehoorimplantaten.

Dat meldt 3dprint.com. De Ontenna van Japanse student Honda Tatsuya is een haarspeld die verschillende geluidsoorten vertaalt naar trillingen en lichtgolven. Dit maakt het mogelijk voor patiënten met een gehooraandoening om geluid te ‘ervaren’.

Volgens Tatsuya is de Ontenna een snel en goedkoop alternatief op gehoorimplantaten die door middel van ingrijpende operaties zijn aangebracht. De ontwikkelaar gebruikte een 3D-printer om de haarspeld van een comfortabele behuizing voorzien. De 3D-geprinte Ontenna-prototypes zijn getest door patiënten met een gehooraandoening.

De haarspeld ontvangt geluid met een volume van 30 tot 90 decibel, waarna het geluid wordt vertaald naar 265 verschillende soorten trillingen en lichtpatronen. Zo kan de gebruiker het ritme, patroon en volume van geluid ervaren.

Openbare ruimtes

Op dit moment doet Tatsuya onderzoek naar mogelijkheden om de Ontenna te verbeteren op basis van de feedback van gebruikers. De haarspeld moet bijvoorbeeld rekening houden met luidruchtige openbare ruimtes om te voorkomen dat de gebruikers overlast ervaren.

In Amerika hebben wetenschappers van het Cincinnati Children’s Hospital Medical Center een computermodel ontwikkeld dat het effect van een gehoorimplantaat voorspelt bij kinderen met een gehooraandoening. Dit moet het aantal ingrijpende implantaatoperaties verminderen. 

Bekijk hier hoe de Ontenna werkt.

Bron: 3dprint.com | Foto: Florence Luong, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)